Op 4 mei 2019 werd op het Nationaal Ereveld Loenen stilgestaan bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Met Eerbewijs werden de doden herdacht en stond het overbruggen van generaties centraal in de wijze waarop dit werd gedaan. Deze herdenking kreeg vorm door de getuigenissen en verhalen van mensen uit verschillende generaties.
In de herdenkingsceremonie sprak nabestaande Erik Ader over zijn ouders. Zijn vader Bastiaan Ader, gefusilleerd als verzetsman ligt begraven op Nationaal Ereveld Loenen. Leerlingen van de Koningklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertelden in het bijzijn van de nabestaanden de dramatische gebeurtenissen van 13 april 1945 waarbij de families Braam, Smink en Brouwer vaders en zonen verloren.
Minister Ank Bijleveld van Defensie stond stil bij de levens van de militairen die in recente internationale missies hun leven verloren.
Na de ceremonie konden bezoekers tijdens het Luisterbos luisteren naar voordrachten die iets vertelden over de vele levens die wij op 4 mei herdenken. Remco Campert las het Lied der 18 dooden van zijn vader Jan Campert voor bij de graven van 7 van deze 18 helden. Annelieke Bouwers zong het Indisch Onze Vader bij de zeven Indische kruizen op het ereveld en 6 jongeren hadden een prachtige voorstelling gemaakt over de vele verhalen op het ereveld.
Eerbewijs was een project van de Oorlogsgravenstichting, mogelijk gemaakt door steun van o.a. VFonds, Vrienden van de Oorlogsgravenstichting en Fleurop.